Jadłospis 09.12 - 13.12

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
09.12.2019
Musli owocowe na mleku (7)
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)
Krakowska drobiowa
Twarożek ze szczypiorkiem (7)
Pomidor, ogórek, sałata
Herbata z cytryną
Winogrono Zupa z soczewicy i ziemniaków (6,7,9)
Pieczeń rzymska (1,3)
Kasza pęczak (1)
Sałatka szwedzka
Sok owocowy
Bułka z masłem (1,7)
Serek Edam Ryki (7)
Ogórek kiszony
Herbata miętowa
Gruszka
Wtorek
10.12.2019
Kakao na mleku (7)
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)
Szwedzki stół:
Poledwica drobiowa, mozarella mini (7),
mix świeżych warzyw, roszponka
Herbata owocowa
Jabłko Zupa jarzynowa (1,7,9)
Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym
Ziemniaki
Surówka z czerwonej kapusty (7)
Kompot owocowy
Rogalik z jabłkiem (1,3,7)
Mleko z wanilią
Wafle ryżowe
Mandarynka
Środa
11.12.2019
Płatki ryżowe na mleku (1,7)
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)
Schab w siatce
Pasta z makreli (4)
Pomidor, ogórek, sałata
Herbata miętowa
Khaki Zupa fasolowa z ziemniakami (9)
Leczo
Makaron świderki (1)
Surówka z marchwi i jabłka
Lemoniada
Pieczywo z masłem (1,7)
Kiełbasa krakowska
Pomidor
Kawa inka na mleku (1,7)
Banan
Czwartek
12.12.2019
Kawa zbożowa na mleku (1,7)
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)
Szwedzki stół:
Indyk na biało,
paluszki serowe (7),
serek caprii (7),
mix świeżych warzyw, roszponka
Herbata z cytryną
Gruszka Zupa zacierkowa (1,7,9)
Gotowane pulpety w aksamitnym sosie śmietanowym (7)
Ryż basmati
Mieszanka kateringowa z maslem
Kompot owocowy
Pieczywo z masłem (1,7)
Jaja gotowane (3)
Ogórek
Pieczywo chrupkie
Mandarynka

Piątek
13.12.2019

Płatki kukurydziane na mleku (1,7)
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)
Pasta z pieczonych warzyw (7)
Ser królewski (7)
Pomidorki koktajlowe, ogórek, sałata
Herbata malinowa
Żurawina Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym (1,7,9)
Burger rybny (4)
Ziemniaki
Surówka z kapusty kiszonej
Kompot owocowy
Kasza kukurydziana na mleku z musem owocowym (1,7)
Bułka specjalna z masłem (1,7)
Sok 100%

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.30 - 17.30
Wtorek: 6.30 - 17.30
Środa: 6.30 - 17.30
Czwartek: 6.30 - 17.30
Piątek: 6.30 - 17.30

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: