Jadłospis 06.07.2020 - 10.07.2020

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
06.07.2020
Płatki ryżowe na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Pasta rybna (15g) (4)
Polędwica miodowa (15g)
Pomidor (20g), ogórek zielony (20g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Gruszka (50g) Zupa Solferino z ziemniakami (200ml) (7,9)
Kotlet mięsno-warzywny (150g)
Kasz bulgur (80g) (1)
Sałatka z rzodkiewką i dipem vinegrette (50g)
Kompot malinowy (200ml)
Chleb orkiszowy (20g) z masłem (5g) (1,7)
Ser Królewski (20g)
Pomidor (40g)
Herbata ziołowa (150ml)
Baton owocowy
Wtorek
07.07.2020
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka bez konserwantów (15g), serek z suszonymi pomidorami (15g) (7),
pomidor (20g), ogórek zielony (20g),
sałata, szczypiorek (10g)
Herbata z owoców leśnych (200ml)
Arbuz (50g) Zupa ogórkowa (200ml) (1,7,9)
Kotlet drobiowy w kukurydzianej panierce (60g) (1,3)
Ziemniaki (100g)
Jarzynka z buraczka (80g)
Sok jabłkowo-rabarbarowy (200ml)
Makaron z truskawkami i śmietaną (150g) (1,7)
Wafelek kukurydziany
Woda z miętą i miodem (150ml)
Środa
08.07.2020
Płatki jaglane na mleku (200ml) (1,7)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Schab od szwagra (15g)
Serek capri (15g) (7)
Pomidor (20g), papryka(20), sałata (10g), rzodkiewka (20g)
Herbata miętowa (200ml)
Jabłko (50g) Zupa z czerwonej soczewicy (200ml) (6,9)
Kluski leniwe z prażoną bułką tartą (250g) (1,3,7)
Sałatka owocowa (80g)
Lemoniada (200ml)
Chleb poligonowy (20g) z masłem (5g) (1,7)
Frankfurterka na ciepło (20g)
Ketchup (5g)
Herbata z cytryną (150ml)
Nektarynka (50g)
Czwartek
09.07.2020
Kawa zbożowa na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka biała (15g), pasta z pieczonych warzyw (15g) (7),
pomidor (20g), ogórek zielony (20g), sałata (10g)
Herbata ziołowa (200ml)
Arbuz (50g) Krem z brokuł i ziemniaków (200g) (1,7)
Sos bolognese z wieprzowiną (80g) (1)
Penne (80g) (1)
Słupki ogórka małosolnego (80g)
Sok jabłkowo-truskawkowy (200ml)
Puding z kaszy kukurydzianej z polewą jagodową (150g) (1,7)
Pieczywo pszenne
Herbata z cytryną (150ml)
Banan (25g)

Piątek
10.07.2020

Manna na mleku (200ml) (7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Plasterki jajka (1/2 szt.)
Indyk pieczony (15g)
Pomidor (20g), ogórek zielony (20g), sałata (10g)
Herbata ziołowa (200ml)
Żurawina suszona (20g) Krem z pomarańczowych warzyw z grzankami (200ml) (1,7,9)
Łosoś z pieca (60g) (4)
Ziemniaki (80g)
Surówka z kapusty pekińskiej (80g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Chałka z masłem i dżemem (50g) (1,7)
Herbata miętowa (150g)
Mus jabłkowy

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.30 - 17.30
Wtorek: 6.30 - 17.30
Środa: 6.30 - 17.30
Czwartek: 6.30 - 17.30
Piątek: 6.30 - 17.30

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: