Jadłospis 29.06.2020 - 03.07.2020

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
29.06.2020
Płatki jęczmienne na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Twarożek ze szczypiorkiem (15g)
Szynka jak domowa (15g) (4)
Rzodkiewka (20g), ogórek zielony (20g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Truskawka (50g) Zupa koperkowa z ziemniakami (200ml) (1,9)
Gotowane pulpety z indyka w sosie pomidorowym (80g)
Kasz bulgur (80g)
Kalafior z prażoną bułką tartą (50g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Chleb orkiszowy (20g) z masłem (5g) (1,7)
Krakowska podsuszana (20g)
Pomidor (40g)
Herbata ziołowa (150ml)
Jabłko (50g)
Wtorek
30.06.2020
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Pieczony filet z indyka (15g), ser edam rydzki (15g),
pomidor (20g), papryka (20g),
sałata, szczypiorek (10g)
Herbata z owoców leśnych (200ml)
Gruszka (50g) Zupa jarzynowa z pomidorami (200ml) (1,7,9)
Kotlet schabowy (60g)
Ziemniaki (100g)
Mizeria (80g)
Sok jabłkowo-rabarbarowy (200ml)
Ciasto Zebra (50g) (1,3)
Przedszkolny kisiel owocowy (150g)
Wafle kukurydziane
Herbata miętowa (150ml)
Banan (50g)
Środa
01.07.2020
Płatki owsiane na mleku (200ml) (1,7)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Schab od szwagra (15g)
Mozarella mini (15g) (7)
Pomidor (10g), rzodkiewka(20), sałata (10g)
Herbata z pigwą (200ml)
Truskawka (50g) Zupa grysikowa (200ml) (1,9)
Stogonof wołowy (80g)
Kluseczki gniocchi (80g) (1)
Ogórek małosolny (80g)
Kompot śliwkowy (200ml)
Chleb orkiszowy (20g) z masłem (5g) (1,7)
Jajko (1/2 szt.)
Majonez, szczypiorek
Herbata z cytryną (150ml)
Ciasteczko kokosowe (1)
Melon (50g)
Czwartek
02.07.2020
Kawa zbożowa na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka biała (15g), twarożek z warzywami (15g) (7),
pomidor (20g), ogórek zielony (20g), sałata (10g)
Herbata ziołowa (200ml)
Banan (50g) Krem z zielonego groszku z grzankami (200ml) (1,7)
Pieczone udko z kurczaka (60g)
Ryz paraboliczny (80g) (1)
Marchewka mini (80g)
Sok jabłkowo-truskawkowy (200ml)
Makaron z truskawkami (150g) (1,7)
Wafle ryżowe
Sok 100%

Piątek
03.07.2020

Wafle kukurydziane na mleku (200ml) (7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Serek capri (15g) (7)
Indyk pieczony (15g)
Pomidor (20g), papryka kolorowa (20g), sałata (10g)
Herbata ziołowa (200ml)
Pestki dyni (20g) Zupa pomidorowa z makaronem (200ml) (1,7,9)
Mielony z dorsza (60g) (3,4)
Ziemniaki (80g)
Surówka wiosenna (80g)
Kompot malinowy (200ml)
Serek brzoskwiniowo-waniliowy (80g) (7)
Pieczywo chrupkie (30g)
Herbata ziołowa (150g)
Baton owocowy

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.30 - 17.30
Wtorek: 6.30 - 17.30
Środa: 6.30 - 17.30
Czwartek: 6.30 - 17.30
Piątek: 6.30 - 17.30

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: