Jadłospis 07.09.2020 - 11.09.2020

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
07.09.2020
Płatki jęczmienne na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Krakowska prażona (15g)
Twarożek ze szczypiorkiem (15g) (7)
Pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Jabłko (50g) Zupa koperkowa z ziemniakami (200ml) (9)
Kolorowy kociołek z indykiem (150g)
Ryż basmatti (80g) (7)
Słupki ogórka zielonego i kiszonego (80g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Jogurt naturalny z granolą (1,7)
Bułka specjalna z masłem (25g) (1,7)
Herbata z pigwą (150ml)
Gruszka (50g)
Wtorek
08.09.2020
Inka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica miodowa (15g), pasta rybna (15g) (4),
ogórek zielony (40g), sałata (10g)
Herbata z owoców leśnych (200ml)
Banan (50g) Krupnik jaglany z ziemniakami (200ml) (9)
Kotlet schabowy (60g)
Ziemniaki (100g)
Buraczki na ciepło (80g)
Sok jabłkowo-wiśniowy (200ml)
Zapiekana Ciabatta z szynką domową i serem żółtym (50g) (1,7)
Plasterki pomidora (20g)
Herbata czarna z miodem (150ml)
Śliwka (50g)
Środa
09.09.2020
Lane kluski na mleku (200ml) (7)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Schab od szwagra (15g)
Serek capri (15g) (7)
Pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata malinowa (200ml)
Arbuz (50g) Brokułowa z ziemniakami (200ml) (7,9)
A'la gołąbek z mięsa mieszanego w sosie pomidorowym (80g) (1,3)
Kasza bulgur (80g) (1)
Surówka z kapusty pekińskiej (80g) (11)
Kompot śliwkowy (200mls)
Makaron świderki z musem truskawkowo-śmietanowym (150g) (1,7)
Wafelek ryżowy
Herbata z cytryną (150ml)
Czwartek
10.09.2020
Kakao na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka biała (15g), pasta z pieczonych warzyw (15g) (7),
rzodkiewka (40g), sałata (10g)
Herbata ziołowa (200ml)
Gruszka (50g) Zupa z czerwonej soczewicy (200g) (6,9)
Kluski leniwe z prażoną bułką tartą (250g)
Tarta marchew z jabłkiem (80g)
Lemoniada (200ml)
Chleb pszenno-żytni (20g) z masłem (5g) (1,7)
Kiełbasa na ciepło (20g)
Ketchup (3g)
Herbata miętowa (150ml)
Melon (50g)

Piątek
11.09.2020

Zacierka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Ser królewski (15g) (7)
Indyk pieczony (15g)
Papryka kolorowa (20g), pomidor (20g), sałata (10g)
Herbata truskawkowa z rabarbarem (200ml)
Żurawina suszona (20g) Zupa Solferino (200ml) (7,9)
Burger z Miruny (60g) (1,3,4)
Ziemniaki (80g)
Surówka Colesław (80g) (7)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Plecionka drożdżowa (60g) (1,3)
Dżem truskawkowy 100% niskosłodzony (5g)
Pałeczki kukurydziane
Herbata ziołowa (150ml)
Jabłko (50g)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: