Jadłospis 01.09.2020 - 04.09.2020

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Wtorek
01.09.2020
Płatki owsiane na mleku (200ml) (1,7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka bez konserwantów, ser królewski (3),
pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata z owoców leśnych (200ml)
Banan (50g) Zupa pomidorowa z makaronem (200ml) (1,7,9)
Kotlet mielony z mięsa mieszanego (60g) (1,3)
Ziemniaki (100g)
Mizeria z jogurtem naturalnym (80g) (7)
Kompot malinowy (200ml)
Bułka specjalna (20g) z masłem (5g) (1,7)
Jajo gotowane (20g) (7)
Szczypiorek (5g), rzodkiewka (20g)
Herbata z pigwą (150ml)
Arbuz (50g)
Środa
02.09.2020
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica miodowa (15g)
Twarożek z warzywami (15g) (7)
Ogórek zielony (40g), sałata (10g)
Herbata z pomarańczą (200ml)
Melon (50g) Barszcz czerwony z ziemniakami (200ml) (7,9)
Indyk w sosie śmietanowo-tymiankowym (80g)
Ryż paraboliczny (80g) (1)
Marchewka mini z sezamem (80g) (11)
Kompot wieloowocowy (200mls)
Ciasto Zebra (50g) (1,3)
Maślanka bananowa (150ml)
Wafelek ryżowy
Herbata miętowa
Śliwka (50g)
Czwartek
03.09.2020
Płatki jaglane na mleku (200ml) (7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka domowa (15g), serek capri (15g) (7),
pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Arbuz (50g) Zupa jarzynowa zabielona (200g) (7,9)
Sos bolognese z wieprzowiną i serem żółtym (250g) (7)
Makaron penne (80g) (1)
Słupki ogórka zielonego i kiszonego (80g)
Lemoniada (200ml)
Chleb pszenno-żytni (20g) z masłem (5g) (1,7)
Schab pieczony (20g)
Papryka kolorowa (20g)
Herbata ziołowa (150ml)
Nektarynka (50g)

Piątek
04.09.2020

Anatol na mleku (200ml) (1,7)
Chleb orkiszowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Humus (15g) (6)
Indyk pieczony (15g)
Rzodkiewka (20g), sałata (10g)
Herbata ziołowa (200ml)
Gruszka (20g) Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym (200ml) (1,7,9)
Panierowany sznycel z Miruny (60g) (3)
Ziemniaki (80g)
Surówka z kapusty kiszonej (80g) (7)
Kompot śliwkowy (200ml)
Deserek truskawkowo-waniliowy (80g) (1,7)
Pieczywo chrupkie
Herbata czarna z miodem (150ml)
Banan

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: