Jadłospis 30.09 - 04.10

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
30.09.2019
Płatki jaglane na mleku (7)
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)
Szynka dziadkowa
Twarożek z malinami (7)
Rzodkiewka, papryka
Herbata owocowa
Melon Zupa koperkowa z ziemniakami(7,9)
Sos bolognese z mięsem i serem mozzarella (9)
Makaron penne (1)
Słupki zielonego ogórka
Kompot owocowy
Ciabata z masłem (1,7)
Polędwica drobiowa
Pomidor
Mleko z miodem
Herbata ziołowa
Banan
Wtorek
01.10.2019
Kakao na mleku (7)
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)
Szwedzki stół:
Polędwica drobiowa,
paluszki serowe(7),jajko (3),
Mix świeżych warzyw
Herbata z cytryną
Jabłko Zupa Solferino z zielonym groszkiem (7,9)
Nugetsy z kurczaka
Ziemniaki
Marchewka zasmażana
Sok owocowy

Ciasto zebra (1,3,7)
Przedszkolny jogurt pitny bananowo-pomarańczowy (7)
Pieczywo Chrupkie
Herbata owocowa
Winogrono

Środa
01.10.2019
Kasza manna na mleku (7)
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)
Schab od szwagra
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem (7)
Pomidor, sałata
Herbata rumiankowa
Żurawina suszona Barszcz czerwony z ziemniakami (7,9)
Indyk po tajsku z mleczkiem kokosowym
Ryż paraboliczny
Sałata ze śmietaną (7)
Kompot wieloowocowy
Bułka wrocławska z masłem (1,7)
Twarożek waniliowo-malinowy (w.własny) (7)
Herbata z cytryną
Gruszka
Czwartek
03.10.2019
Inka na mleku (1,7)
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)
Szwedzki stół:
Szynka z indyka,
mozzarella mini (7),
ser salami (7),
mix świeżych warzyw
Herbata z cytryną
Winogrona Żurek z ziemniakami (1,7,9)
Schab pieczony z sosem śliwkowym
Kasza jęczmienna
Surówka z kapusty pekińskiej
Sok owocowy
Pieczywo z masłem (1,7)
Kiełbasa na ciepło
Ketchup
Bawarka (7)
Herbata malinowa
Bana
Piątek
04.10.2019
Płatki orkiszowe na mleku (1,7)
Pieczywo mieszane z masłem (1,7)
Pasta z soczewicy (6)
Plasterki jajka (3)
Pomidorki koktajlowe, ogórek
Herbata malinowa
Gruszka Zupa pieczarkowa z zacierką (1,7,9)
Łosoś z pieca w ziołach (4)
Ziemniaki
Surówka jesienna
Kompot owocowy
Ryż na mleku z prażonym jabłkiem i polewą jogurtową (7)
Bułka paryska z masłem (1,7)
Ciasteczko zbożowe
Sok 100%

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.30 - 17.30
Wtorek: 6.30 - 17.30
Środa: 6.30 - 17.30
Czwartek: 6.30 - 17.30
Piątek: 6.30 - 17.30

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: