Jadłospis 14.09.2020 - 18.09.2020

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
14.09.2020
Płatki jaglane na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Schab od szwagra (15g)
Twarożek ze szczypiorkiem (15g) (7)
Ogórek zielony (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Gruszka (50g) Żurek z ziemniakami (200ml) (7,9)
Pulpeciki gotowane z indyka (60g)
Kolorowy ryż paraboliczny (80g)
Marchewka mini z sezamem (80g) (11)
Kompot śliwkowy (200ml)
Chleb orkiszowy (20g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica z kurcząt (20g)
Pomidor (40g)
Herbata witaminowa (150ml)
Śliwka (50g)
Wtorek
15.09.2020
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka bez konserwantów, plasterki jajka (1/2 szt.) (3),
pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata z owoców leśnych (200ml)
Jabłko (50g) Zupa pomidorowa z makaronem (200ml) (1,9)
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym (60g) (3,10)
Kasza gryczana (80g)
Surówka z czerwonej kapusty (80g)
Sok jabłkowo-malinowy (200ml)
Rwaniec z cynamonem (1,3)
Przedszkolny kisiel wiśniowy do picia (150g)
Wafelek kukurydziany
Banan (50g)
Środa
16.09.2020
Płatki ryżowe na mleku (200ml) (7)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka jak domowa (15g)
Twarożek z suszonymi pomidorami (15g) (7)
Rzodkiewka (40g), sałata (10g)
Herbata miętowa (200ml)
Plasterki marchewki (50g) Krem dyniowy z grzankami (200ml) (1,7,9)
Pieczone udka z kurczaka (70g)
Ziemniaki (80g) (1)
Mizeria z jogurtem naturalnym (80g) (7)
Lemoniada (200mls)
Chleb pszenny (20g) z masłem (5g) (1,7)
Ser Edam Rycki (20g) (7)
Pomidor (20g)
Herbata Roibos (150ml)
Gruszka (50g)
Czwartek
17.09.2020
Kawa zbożowa na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica miodowa (15g), serek capri (15g) (7),
pomidor malinowy (40g), sałata (10g)
Herbata owoce sadu (200ml)
Jabłko (50g) Zupa z fasoli szparagowej (200g) (7,9)
Gulasz wieprzowy z warzywami (80g)
Makaron pełnoziarnisty (80g) (1)
Surówka z ogórka kiszonego i cebuli (80g)
Kompot truskawkowy (200ml)
Serek z brzoskwinią (80g) (7) (w.własny)
Pieczywo chrupkie
Herbata miętowa (150ml)
Banan (50g)

Piątek
18.09.2020

Płatki owsiane na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Humus (15g)
Indyk pieczony (15g)
Papryka kolorowa (20g), sałata (10g)
Herbata witaminowa (200ml)
Śliwka (50g) Zupa kalafiorowa (200ml) (1,9)
Pieczona Miruna w ziołach (60g) (3,4)
Ziemniaki (80g)
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka (80g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Pudding z kaszy manny z polewą malinową (150g) (1,7)
Bułka specjalna (25g) z masłem (5g) (1,7)
Sok 100%

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: