Jadłospis 18.05.2020 - 22.05.2020

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
18.05.2020
Płatki kukurydziane na mleku (200ml) (7)
Pieczywo mieszane (30g) z masłem (5g) (1,7)
Ser królewski (15g) (7)
Ogórek zielony (20g), pomidor (20g), sałata (10g)
Herbata z czarnej porzeczki (200ml)
Jabłko (50g) Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200ml) (7,9)
Mięso drobiowe po bolońsku (150g)
Makaron spaghetti (50g) (1)
Sałatka z ogórka kiszonego i cebuli (80g)
Sok jabłkowo-wiśniowy (200ml)
Bułka pszenna (25g) z masłem (5g) (1,7)
Dżem truskawkowy (10g)
Kakao na mleku (150ml)
Płatki kukurydziane
Herbata czarna z cytryną
Wtorek
19.05.2020
Inka na mleku (200ml) (7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka jak domowa (15g), Mozzarella mini (15g) (7),
mix świeżych warzyw (40g)
Herbata z miodem i cytryną (200ml)
Gruszka (50g) Barszcz czerwony z ziemniakami (200ml) (7,9)
Cielęcina w sosie śmietanowym (80g) (7)
Kluseczki szpinakowe (80g) (7)
Surówka z młodej kapusty z koperkiem (80g) (7)
Kompot porzeczkowy (200ml)
Chleb pszenno-żytni (25g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka domowa (20g)
Ogórek zielony
Herbata żurawinowa (200ml)
Baton owocowy (50g)
Środa
20.05.2020
Owsianka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica miodowa (15g)
Twarożek ze szczypiorkiem (15g) (7)
Pomidor (20g), ogórek (20g), sałata (10g)
Herbata z pigwą (200ml)
Żurawina suszona (50g) Krem dyniowy z grzankami (200ml) (7,9)
Mielony wieprzowo-drobiowy z otrębami (60g) (1,3)
Ziemniaki (100g)
Fasola szparagowa z wody (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Bułka zapiekana z serem i szynką (60g)
Ketchup (5g)
Herbata miętowa (150ml)
Banan (50g)
Czwartek
21.05.2020
Kakao na mleku (200ml) (1,7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Kiełbasa szynkowa (15g), plastry jajka (10g (3),
mix świeżych warzyw (40g)
Herbata z pomarańczą (200ml)
Pestki dyni (50g) Zupa jarzynowa z ziemniakami (200ml) (7,9)
Kluski leniwe z prażoną bułka tartą (250g) (1,3,7)
Sałatka owocowa (80g)
Lemoniada (200ml)
Ciabatka (25g) z masłem (5g) (1,7)
Przedszkolny schab pieczony (20g)
Mleko z wanilią (200ml) (7)
Mus jabłkowy (50g)

Piątek
22.05.2020

Płatki jaglane na mleku (200ml) (7)
Chleb słonecznikowy (30g) z masłem (5g) (1,7)

Pasta z pieczonych warzyw (20g) (7)
Pomidor (20g), ogórek zielony (20g), sałata (10g)
Herbata malinowa (200ml)
Gruszka (10g) Zupa pomidorowa z makaronem (200ml) (1,7,9)
Sznycelki z dorsza atlantyckiego w ziołach z pieca (60g) (4)
Ziemniaki (10g)
Surówka z kiszonej kapusty (80g)
Kompot śliwkowy (200ml)
Pudding z kaszy manny (150ml) (1,7) z musem truskawkowym (50g)
Pieczywo chrupkie (20g)
Herbata z cytryną (200ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.30 - 17.30
Wtorek: 6.30 - 17.30
Środa: 6.30 - 17.30
Czwartek: 6.30 - 17.30
Piątek: 6.30 - 17.30

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: