Jadłospis 20.03.2023 - 24.03.2023

 

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
20.03.2023
Makaron zwierzątka na mleku (200ml) (1,3,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Paluszki serowe (10g)
Szynka staropolska (10g)
Pomidor, sałata (30g)
Herbata z cytryną i imbirem (150ml)
Jabłko (40g) Krupnik jaglany (200ml)(9)
Kotlet z mięsa mieszanego i warzyw (60g)
Ziemniaki (80g)
Surówka wielowarzywna z ziołami włoskimi (80g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Przedszkolne riso z cynamonem (150g)(7)
Ciasteczko owsiane
Herbata ziołowa (100ml)
Gruszka (30g)
Wtorek
21.03.2023
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb orkiszowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Wędzony filet z indyka (10g)
Serek capri (10g)
Ogórek zielony, sałata (30g)
Herbata z pomarańczą i goździkiem (150ml)
Pomarańcza (40g) Krem z zielonego groszku z grzankami (200ml)(1,7,9)
Bitki ze schabu w sosie cebulowym (150g)
Kasza gryczana (80g)
Jarzynka z buraczka, kapusty kiszonej i jabłka (80g)
Sok owocowy (200ml)
Ciasto Zera (50g)(1,3)
Budyń wanilinowy (w. własny) (150ml)
Banan (30g)
Środa
22.03.2023
Manna na mleku (200ml) (1,7)
Chleb słonecznikowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Humus z cieciorki (10g)
Indyk na biało (10g)
Rzodkiew biała, sałata (30g)
Herbata z cytryną (150ml)
Gruszka (40g) Zupa zacierkowa (200ml)(1,7,9)
Filet z kurczaka w otrębach pszennych (150g)
Ziemniaki (80g)
Sałata z dipem jogurtowym (80g)(7)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Bułka rustykalna z masłem (30g)(1,7)
Twarożek z mango (80g)(7)
Napar z czystka (150ml)
Jabłko (30g)
Czwartek
23.03.2023
Inka na mleku (200ml) (7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica miodowa (10g)
Serek łaciaty (10g) (7)
Pomidor, sałata (30g)
Herbata czarna z imbirem (150ml)
Mus owocowy (40g) Zupa z czerwonej soczewicy (200ml)(9)
Zapiekanka makaronowa z szynką i tartym serem żółtym (250g)(1,7)
Lemoniada pomarańczowo- cytrynowa z miodem (200ml)
Grahamka z masłem(30g)(1,7)
Szynka Eko (20g)
Ogórek zielony (20g)
Herbata owocowa (150ml)
Banan (30g)

Piątek
24.03.2023

Płatki ryżowe na mleku (200ml) (7)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Pieczony filet z indyka (10g)
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (10g)
Mix świeżych warzyw (30g)
Herbata z cytryną (150ml)
Żurawina suszona (50g) Zupa z brokuł (200ml)(7,9)
Burger z mielonego morszczuka (60g)(1,3,4)
Ziemniaki (80g)
Ogórek kiszony z ziarnami kukurydzy i cebulka (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Jogurt bałkański z granolą bez cukru (150g)(1,7)
Wafelek kukurydziany
Herbata owocowa (150ml)
Gruszka (30g)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: p428@eduwarszawa.pl
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: