Jadłospis 22.04.2025 - 25.04.2025

 

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
Wtorek
22.04.2025
Inka na mleku (200ml) (7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka naturalna (10g)
Serek łaciaty (10g) (7)
Warzywa świeże (30g)
Herbata z cytryną (150ml)
Barszcz czerwony z ziemniakami (200ml)(7,9)
Indyk w curry z cukinią w kremowym sosie (80g)(7)
Ryż paraboliczny (80g)
Sok owocowy (200ml)
Grahamka z masłem (20g)(1,7)
Szynka tostowa (20g)
Ogórek małosolny (20g)
Herbata owocowa (150 ml)
Mus Owocowy (50g)
Środa
23.04.2025
Makaron gwiazdki na mleku (200ml) (1,3,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Pasta z suszonych pomidorów i twarogu (10g) (7)
Szynka na biało (10g)
Warzywa świeże (30g)
Herbata z cytryną (150ml)
Zupa grysikowa 200ml)(1,9)
Kotlet mielony z mięsa wieprzowego(60g)(1,3)
Ziemniaki (80g)
Mizeria (80g(7))
Kompot wieloowocowy (200ml)
Ciasto Zebra (50g)(1,3)
Kisiel wiśniowy (150ml)
Banan (50g)
Czwartek
24.04.2025
Kakao na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica miodowa (15 g)
Kolorowe paluszki serowe (5 g) (7)
Mix świeżych warzyw (30g)
Herbata z cytryną (150ml)
Zupa z czerwonej soczewicy (200ml)
Pierogi z serem białym w polewie truskawkowej (250g)(1,3,7)
Lemoniada (200ml)
Chleb pszenno- żytni z masłem (25g) (1,7)
Parówka z indyka 100% na ciepło (1 szt.)
Ketchup (5g)
Mięta (150ml)
Piątek
25.04.2025
Płatki zbożowe na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Ser salami (10g) (7)
Vege smalczyk z białej fasoli (10g)
Warzywa świeże (30g)
Herbata z cytryną (150ml)
Zupa ogórkowa 200ml)(7,9)
Kulki z mielonego morszczuka (60g)(1,3,4)
Ziemniaki (80g)
Surówka z kapusty pekińskiej marchewki i ziaren kukurydzy (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Serek homogenizowany z płatkami gorzkiej czekolady (80g)(1,7)
Pieczywo chrupkie (10g)
Herbata malinowa (150ml)
Gruszka(30g)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: p428@eduwarszawa.pl
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 7.00 - 17.00
Wtorek: 7.00 - 17.00
Środa: 7.00 - 17.00
Czwartek: 7.00 - 17.00
Piątek: 7.00 - 17.00

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: