Jadłospis 20.09.2021 - 24.09.2021

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
20.09.2021
Owsianka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Schab pieczony (10g)
Pasta z tuńczyka (10g)
Pomidor malinowy (40g), Sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Śliwka (50g) Żurek (200ml) (9)
Kotlet pożarski (150g)
Makaron penne (60g)
Ziemniaki (80g)
Buraczki zasmażane (80g)
Kompot wiśniowy (200ml)
Ciabatta (30g) z masłem (5g) (1,7)
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem (20g)
Herbata ziołowa (150ml)
Jabłko (50g)
Wtorek
21.09.2021
Inka na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka włoska (10g)
Serek Almette (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Banan (50g) Rosół z makaronem (200ml) (1,7,9)
A’ la gołąbki wieprzowo- drobiowe w pomidorowym sosie (100g)
Ryż paraboliczny (80g)
Sałata lodowa z dipem winegret (80g)
Sok owocowy (200ml)
Grahamka (35g) z masłem (5g)(1,7)
Krakowska sucha( 20g)
Pomidor malinowy (30g)
Herbata biała z granatem (150ml)
Batonik zbożowy (40g)
Środa
22.09.2021
Płatki orkiszowe na mleku (200ml) (1,7)
Chleb słonecznikowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Indyk na biało (20g)
Twarożek z morelą (10g) (7)
Ogórek zielony (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Mus jabłkowy (50g) Krupnik jaglany (200ml) (7,9)
Burger z mięsa mieszanego (100g)
Ziemniaki (80g)
Surówka z czerwonej kapusty (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Rogalik drożdżowy z jabłkiem (50g) (1,3)
Smoothie z maślanki i owoców leśnych (200ml)
Gruszka (40g)
Czwartek
23.09.2021
Kakao na mleku (200ml) (1,7)
Chleb poligonowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Pasta z pieczonych warzyw (10g) (7)
Polędwica z kurczaka (10g)
Pomidor malinowy (40g)
Sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Banan (50g) Zupa jarzynowa (200g) (7,9)
Bitki ze schabu (100g)
Kasza jęczmienna (80g)
Surówka z kiszonego ogórka i cebuli (80g)
Lemoniada (200ml)
Tartinka z serem żółtym i warzywami (60g)
Herbata owocowa (150ml)
Śliwka (50g)

Piątek
24.09.2021

Płatki ryżowe na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Plasterki jajka (1/2 szt.)
Szynka szlachecka (10g)
Mix świeżych warzyw (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Żurawina suszona (20g) Krem paprykowo- pomidorowy z grzankami (200ml) (1,7,9)
Miruna w chrupiącej panierce (60g) (1,3,4)
Ziemniaki (100g)
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i kukurydzą (80g)
Kompot wieloowocowy(200ml)
Jogurt naturalny z granolą(150g) (1,7)
Bułka paryska (30g) z masłem (50g) (1,7)
Herbata z dziką różą (150ml)
Jabłko (40g)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: