Jadłospis 06.10.2025 - 10.10.2025

 

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
06.10.2025
Owsianka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica miodowa (10g)
Paluszki serowe (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (80g)
Herbata z cytryną (150ml)
Zupa kalafiorowa z koperkiem (200ml)(7,9)
Indyk w kremowym sosie z pomidorami pelati (100g)(1,7)
Makaron penne durun (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Kajzerka z masłem 30g)(1,7)
Szynka tostowa (20g)
Papryka kolorowa (50g)
Herbata malinowa (150ml)
Gruszka (30g)
Wtorek
07.10.2025
Anatol na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany i słonecznikowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Schab pieczony (10g)
Twarożek ze szczypiorkiem (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (80g)
Herbata z cytryną (150ml)
Krupnik jęczmienny z natką (200ml)(1,9)
Kotlet słoneczny z fileta drobiowego (60g)
Ziemniaki (100g)
Colesław z białej kapusty z marchewką i ogórkiem kiszonym (100g)
Kompot owocowy (200ml)
Ciasto marchewkowe (50g)(1,3)
Kakao na mleku (150ml)
Jabłko (30g)
Środa
08.10.2025
Manna na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany i graham (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka tradycyjna (10g)
Ser salami (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (80g)
Herbata z cytryną (150ml)
Krem dyniowy (200ml)(7,9) Klopsiki drobiowo - wieprzowe w sosie koperkowym (100g)(3)
Kasza gryczana (80g)
Bukiet warzyw z prażonym słonecznikiem (80g)
Lemoniada (200ml)
Bułka orkiszowa z masłem (35g)(1,7)
Pasta z pieczonych warzyw (20g)(7,9)
Rzodkiew biała (30g)
Napar ziołowy z cynamonem (150ml)
Banan(30g)
Czwartek
09.10.2025
Kawa zbożowa na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany i pełnoziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynkowa (10g)
Serek puszysty (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (80g)
Herbata z cytryną (150ml)
Zupa z czerwonej soczewicy (200ml)(9)
Kopytka z twarogiem i masłem klarowanym (150g)(1,3,7)
Surówka z marchewki i jabłka (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Pieczywo pszenno- żytnie z masłem (25g)(1,7)
Parówka z indyka 100% (1 szt.)
Słupki ogórka zielonego (50g)
Herbata jeżynowa (150ml)
Śliwka (30g)
Piątek
10.10.2025
Lane kluski pełnoziarniste na mleku (200ml) (1,3,7)
Chleb mieszany i żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica miodowa (10g)
Vege smalczyk z białej fasoli (10g)
Mix świeżych warzyw (80g)
Herbata z cytryną (150ml)
Zupa solferino (200ml)(7,9)
Fisch burger z mintaja w otrębach (60g)(1,3,4)
Ziemniaki (100g)
Mix sałat z rukolą w dipie winegret (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Makaron falki z musem owocowym (150g)(1)
Mięta (150ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: p428@eduwarszawa.pl
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 7.00 - 17.00
Wtorek: 7.00 - 17.00
Środa: 7.00 - 17.00
Czwartek: 7.00 - 17.00
Piątek: 7.00 - 17.00

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: