Jadłospis 11.01.2021 - 15.01.2021

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
11.01.2021
Płatki owsiane na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka jak domowa (15g)
Twarożek z jagodami (15g) (7)
Papryka/rzodkiewka (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Mandarynka (50g) Zupa z brokuł z ziemniakami (200ml) (7,9)
Indyk z mascarpone i pomidorami (200g) (7)
Makaron penne (80g) (1)
Sok owocowy (200ml)
Ciabatta (25g) z masłem (5g) (1,7)
Schab pieczony (20g)
Pomidor (40g)
Jabłko (50g)
Wtorek
12.01.2021
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica z kurcząt (15g)
Ser Turek (15g) (7)
Ogórek zielony (40g), sałata (10g)
Herbata z owoców leśnych (200ml)
Gruszka (50g) Krupnik jaglany z natką (200ml) (9)
Kotlet mielony drobiowo-wieprzowy (60g) (1,3)
Ziemniaki (80g)
Mini marchewka z masłem (80g)
Kompot wiśniowy (200ml)
Ciasto Zebra (50g) (1,3)
Budyń waniliowy (150ml)
Wafelek ryżowy
Banan (50g)
Środa
13.01.2021
Płatki ryżowe na mleku (200ml) (1,7)
Chleb ze słonecznikiem (30g) z masłem (5g) (1,7)
Indyk na biało (15g)
Plasterki jajka (1/2 szt.) (3)
Szczypiorek/ogórek kiszony (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Chipsy z marchewki (50g) Dahl z soczewicy czerwonej (200ml) (6,9)
Kluski leniwe z prażoną bułką tartą (60g) (1,3,7)
Sałatka owocowa (80g)
Lemoniada (200ml)
Chleb pszenno-żytni (25g) z masłem (5g) (1,7)
Kiełbasa na ciepło (1 szt.)
Ketchup (5g)
Herbata zimowa (150ml)
Mandarynka (50g)
Czwartek
14.01.2021
Kawa zbożowa na mleku (200ml) (1,7)
Chleb ziarnisty z kiełkami (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica miodowa (15g), pasta z pieczonych warzyw (15g) (7,9),
pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata zimowa (200ml)
Żurawina suszona (50g) Zupa jarzynowa zabielana (200g) (7,9)
Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym (100g)
Spetzle szpinakowe (80g)
Surówka Colesław z pestkami słonecznika (80g)
Sok owocowy (200ml)
Przedszkolny serek z owocami leśnymi (150g) (1)
Wafelek kukurydziany
Herbata z pomarańczą (150ml)
Banan (50g)

Piątek
15.01.2021

Lane kluski na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Serek capri (15g) (7)
Szynka domowa (15g)
Ogórek zielony (20g), sałata (10g)
Herbata wiśniowa (200ml)
Pomarańcza (50g) Krem pomidorowo-paprykowy z grzankami (200ml) (1,7,9)
Pieczona Miruna w ziołach i cytrynie (60g) (1,3,4)
Ziemniaki (80g)
Sałatka szwedzka (80g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Panna Cotta z kaszy manny z polewą truskawkowo-malinową (150g) (1,7)
Bułka paryska (25g) z masłem (5g) (1,7)
Herbata miętowa (150ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: