Jadłospis 07.06.2021 - 11.06.2021

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
07.06.2021
Zacierka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka jak domowa (15g)
Serek Turek (10g) (7)
Ogórek zielony (40g), sałata (5g)
Herbata z cytryną i miodem(200ml)
Truskawki (20g) Wiosenna zupa z młodą kapustą i ziemniakami (200ml) (9)
Indyk z mascarpone i pomidorami pelati (150g) (3)
Makaron świderki (100g)
Sok jabłkowy 100% (200ml)
Bułka paryska (25g) z masłem (5g)(1,7)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem (20g) (3)
Herbata malinowa(150ml)
Batonik zbożowy(10g)
Wtorek
08.06.2021
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Krakowska sucha (15g)
Twarożek z morelą (10g)
Pomidor malinowy(40g), sałata (5g)
Herbata mięta z mango (200ml)
Jabłko (50g) Zupa pomidorowa z ryżem (200ml) (7,9)
Pieczone udko z kurczaka (80g)
Ziemniaki (100g)
Surówka z rzodkiewki i ogórka z jogurtem naturalnym (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Ciasto drożdżowe (50g) (1,3,7)
Przedszkolny koktajl na bazie maślanki (150ml) (7)
Herbata rumiankowa (150ml)
Banan (50g)
Środa
09.06.2021
Manna na mleku (200ml) (1,7)
Chleb ze słonecznikiem (30g) z masłem (5g) (1,7)
Indyk na biało (15g)
Pasta z tuńczyka (10g) (7)
Ogórek zielony (40g), sałata (5g)
Herbata truskawkowa z pigwą (200ml)
Truskawki (50g) Barszcz czerwony z ziemniakami (200ml) (7,9)
Pieczeń rzymska z mięsa mieszanego (60g) (3)
Kasza gryczana (100g)
Brokuł z prażonym słonecznikiem (80g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Puding z manny z jagodami (150g) (1,7)
Bułka orkiszowa (25g) z masłem (5g) (1,7)
Herbata z limonka (150ml)
Czwartek
10.06.2021
Kawa Inka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb orkiszowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Pasta z pieczonych warzyw (10g)
Twaróg krajanka (10g)
Pomidor malinowy (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Żurawina suszona (20g) Krupnik jaglany (200ml) (7,9)
Strogonof wołowy(100g)
Spetzle szpinakowe (100g)
Surówka z czerwonej kapusty (80g)
Sok jabłkowo- gruszkowy (200ml)
Chleb pszenno- żytni (25g) z masłem (5g) (1,7)
Kiełbaska na ciepło (20g)
Ketchup (40g)
Herbata owoce leśne 150ml)
Jabłko (50g)

Piątek
11.06.2021

Płatki jęczmienne na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Ser królewski (10g) (7)
Schab pieczony (15g), mix warzyw (20g), sałata (5g)
Herbata pomarańczowa(200ml)
Banan (50g) Krem z pomarańczowych warzyw z groszkiem ptysiowym (200ml) (1,7,9)
Miruna w chrupiącej panierce (60g) (1,3,4)
Ziemniaki (80g)
Surówka z pekińskiej kapusty z marchewką i jabłkiem (80g)
Kompot wiśniowy (200ml)
Rogal pszenny (25g) z masłem (5g) (1,7)
Dżem truskawkowy niskosłodzony 100 % owoców bez cukru (10g)
Herbata miętowa (150ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: