Jadłospis 29.05.2023 - 02.06.2023

 

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
29.05.2023
Owsianka na mleku (200ml) (7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Serek łaciaty (10g) (4)
Polędwica tradycyjna (10g)
Rzodkiew biała, sałata (30g)
Herbata z cytryną (150ml)
Arbuz (40g) Zupa z brokuł (200ml)(7,9)
Indyka z mascarpone i pomidorkami pelati (150g)(7)
Makaron penne (80g)(1)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Bułka pszenna z masłem (30g)(1,7)
Schab pieczony (20g)
Ogórek zielony (20g)
Herbata pomarańczowa (150ml)
Banan (40g)
Wtorek
30.05.2023
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka z indyka (10g)
Jajko na twardo (1/2 Szt.) (3)
Pomidor, szczypiorek, sałata (30g)
Herbata czarna (150ml)
Jabłko (40g) Barszcz czerwony (200ml)(7,9)
Pieczone podudzie z kurczaka (100g)
Ziemniaki (80g)
Młoda kapusta z koperkiem (80g)
Sok owocowy (200ml)
Grahamka z masłem (30g)(1,7)
Wiosenny twarożek ze świeżymi warzywami (20g)(7)
Napar ziołowy (150ml)
Pomarańcza (40g)
Środa
31.05.2023
Płatki jęczmienne na mleku (200ml) (1,7)
Chleb słonecznikowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Ser żółty (10g) (7)
Krakowska podsuszana (10g)
Ogórek, sałata (30g)
Herbata z cytryną (150ml)
Banan (40g) Bałkański rosół z kaszą manną (200ml)(1,9)
Gulasz z szynki (100g)
Spetzle szpinakowe (80g)
Colesław z kapusty pekińskiej (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Jogurt naturalny z granolą owocową (150g)(1,7)
Weka z masłem (50g)(1,7)
Herbata malinowa (150ml)
Arbuz (40g)
Czwartek
01.06.2023
Inka na mleku (200ml) (7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka eko (10g)
Twarożek z ogórkiem i koperkiem (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (30g)
Herbata czarna (150ml)
Lody kaktus (1 szt.) Pomidorowa z ryżem (200ml)(7,9)
Kotlet mielony drobiowo- wieprzowy (60g)(3)
Ziemniaki (80g)
Tarta marchewka z ziołami włoskimi (80g)
Kompot porzeczkowy (200ml)
Makaron falki z polewą truskawkową (150g)(1,7)
Mięta (200ml)

Piątek
02.06.2023

Płatki jaglane na mleku (200ml) (7)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Indyk na biało (10g)
Serek capri (10g) (7)
Pomidor, sałata (30g)
Herbata z cytryną (150ml)
Banan (40g) Zupa z czerwonej soczewicy (200ml)(9)
Miruna z sosem greckim (60g)(3,4)
Kasza bulgur (80g)(1)
Sałata z rzodkiewką w dipie vinegret(80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Bułka maślana z rodzynką (50g)(1,3)
Sok 100% (150ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: p428@eduwarszawa.pl
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 7.00 - 17.00
Wtorek: 7.00 - 17.00
Środa: 7.00 - 17.00
Czwartek: 7.00 - 17.00
Piątek: 7.00 - 17.00

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: