Jadłospis 04.01.2021 - 08.01.2021

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
04.01.2021
Płatki jęczmienne na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica z kurczaka (15g) (1,7)
Ser żółty (15g) (7)
Pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Mandarynka (50g) Żurek z ziemniakami (200ml) (7,9)
Leczo mięsno-warzywne (cukinia, papryka, pieczarka (100g)
Ryż kolorowy (80g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Bułka paryska z masłem (35g) (1,7)
Twarożek ze szczypiorkiem (20g)
Herbata malinowa (150ml)
Batonik owocowy (50g)
Wtorek
05.01.2021
Inka na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka bez konserwantów (15g)
Pasta rybna (15g) (4)
Ogórek zielony (40g), sałata (10g)
Herbata z owoców leśnych (200ml)
Jabłko (50g) Zupa z kolorowej fasolki szparagowej (200ml) (7,9)
Schab w chrupiącej panierce (60g)
Ziemniaki (80g)
Mizeria z jogurtem (80g)
Sok owocowy (200ml)
Rogalik drożdżowy (150g) (1,3,4)
Kisiel wiśniowy do picia (150g)
Banan (50g)
Środa
06.01.2021
ŚWIĘTO   TRZECH KRÓLI
Czwartek
07.01.2021
Kawa na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka biała (15g), twarożek z warzywami (15g) (7),
pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata zimowa (200ml)
Pestki dyni/jabłko (50g) Krem dyniowy z grzankami (200g) (1,7,9)
Gulasz wołowy (60g)
Kasza gryczana (80g)
Surówka z buraczka i jabłka (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Ciastko owsiane bez cukru (25g)
Jogurt naturalny z owocami (150ml))
Herbata miętowa (150ml)
Gruszka (50g)

Piątek
08.01.2021

Płatki jaglane na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Jajko na twardo (1/2 szt.) 93)
Indyk pieczony (15g)
Ogórek zielony (40g), sałata (10g)
Herbata truskawkowa z rabarbarem (200ml)
Pomarańcza (50g) Zupa pomidorowa z makaronem (200ml) (1,7)
Burger rybny (60g) (1,3,4)
Ziemniaki (80g)
Surówka z kiszonej kapusty (80g)
Kompot śliwkowy (200ml)
Makaron z musem truskawkowym (1,7)
Sok 100%

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: