Jadłospis 02.05.2023 - 05.05.2023

 

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Wtorek
02.05.2023
Płatki jęczmienne na mleku (200ml) (7)
Chleb żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka naturalna (10g)
Rzodkiew biała, sałata (30g)
Herbata z pomarańczą (150ml)
Mus owocowy (40g) Zupa ogórkowa z ziemniakami (200ml)(7,9)
Naleśniki z serem białym (250g)(1,3,7)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Tartinka z masłem (30g)(1,7)
Ser królewski , wędlina (20g)(7)
Pomidor (30g)
Herbata malinowa (150ml)
Batonik owocowy (30g)
Czwartek
04.05.2023
Płatki kukurydziane na mleku (200ml) (7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica sopocka (10g)
Paluszki serowe (10g) (7)
Pomidor, sałata (30g)
Herbata czarna z imbirem (150ml)
Pomarańcza (40g) Barszcz czerwony (200ml)(7,9)
Grilowana kiełbaska (100g)
Ziemniaki (80g)
Surówka z kiszonego ogórka i kukurydzy (80g)
Sok owocowy (200ml)
Bułka kajzerka z masłem (20g)(1,7)
Dżem truskawkowy niskosłodzony (20g)
Herbata z cytryną (200ml)
Ciasteczko owsiane

Piątek
05.05.2023

Owsianka na mleku (200ml) (7)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Żywiecka (10g)
Pasta z tuńczyka (10g)
Mix świeżych warzyw (30g)
Herbata z cytryną (150ml)
Jabłko (20g) Ryżanka z pomidorami (200ml)(7,9)
Indyk z cukinią w sosie curry (150g)
Kasza kuskus (80g)
Lemoniada pomarańczowo- cytrynowa (200ml)
Weka z masłem (20g)(1,7)
Twarożek ze szczypiorkiem (10g)
Mięta (150ml)
Gruszka (20g)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: p428@eduwarszawa.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: