Jadłospis 19.09.2022 - 23.09.2022

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
19.09.2022
Owsianka na mleku (200ml) (7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Serek włoski (10g) (7)
Szynka eko (10g)
Pomidor, sałata (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Gruszka (40g) Zupa ogórkowa z ziemniakami (200ml)(7,9)
A ’la gołąbek z mięsa mieszanego (60g)
Ryż paraboliczny (100g)
Marchewka mini z masłem (80g)
Kompot wiśniowy (200ml)
Kajzerka z masłem(20g)(1,7)
Schab pieczony (20g)(7)
Ogórek (30g)
Mięta (150ml)
Winogrono (30g)
Wtorek
20.09.2022
Kakao na mleku (200ml) (1,7)
Chleb orkiszowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica tradycyjna (10g)
Twarożek z rzodkiewką (10g) (7)
Papryka kolorowa, sałata (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Jabłko (40g) Włoska zupa Minestrone (200ml)(7,9)
Kotlet słoneczny z fileta drobiowego (60g)(3)
Ziemniaki (80g)
Mizeria z jogurtem naturalnym (80g)
Sok owocowy (200ml)
Ciasto Zebra (50g)
Mleko z miodem i wanilią (150ml)
Śliwka (30g)
Środa
21.09.2022
Płatki jęczmienne na mleku (200ml) (1,7)
Chleb słonecznikowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka naturalna (10g)
Plasterki jajka (1/2 szt.) (3)
Pomidor malinowy, sałata (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Banan (40g) Zupa koperkowa na wywarze mięsno-warzywnym (200ml)(7,9)
Strogonof z ligawy wołowej (100g)
Kasza gryczana (80g)
Jarzynka z buraczka (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Tosty z serem gouda (60g)(1,7)
Ketchup(5g)
Herbata z imbirem (150ml)
Gruszka(30g))
Czwartek
22.09.2022
Kawa Inka na mleku (200ml) (7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Filet z indyka wędzony (10g)
Serek łaciaty (10g) (7)
Ogórek zielony, sałata (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Winogrono (40g) Kapuśniak z kiszonej kapusty (200ml)(9)
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i mieloną wieprzowiną (150g)(1,3,7)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Ciabata (30g) z masłem (5g)(1,7)
Pasta z pieczonych warzyw (20g)(7,9)
Herbata malinowa(150ml)
Ciasteczko owsiane bez dodatku cukru (50g)

Piątek
23.09.2022

Płatki ryżowe na mleku (200ml) (1,3,7)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Krakowska podsuszana (10g)
Pasta: ser feta z brokułem (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Śliwka (40g) Zupa pomidorowa z makaronem (200ml)(1,7,9)
Panierowany filet z morszczuka (60g)(1,3,4)
Ziemniaki (80g)
Surówka colesław (80g)
Kompot owocowy (200ml)
Makaron falki z musem truskawkowym (150g)(1)
Napar ziołowy (150ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: p428@eduwarszawa.pl
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: