Jadłospis 16.05.2022 - 20.05.2022

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
16.05.2022
Płatki ryżowe na mleku (200ml) (7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Serek łaciaty (10g) (7) (20g)
Krakowska z indyka (10g)
Ogórek zielony/sałata (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Jabłko (50g) Zupa zacierkowa z ziemniakami (200ml) (9)
Pierogi z mięsem (150g) (1)
Wiosenna surówka z młodej kapusty i koperku
Sok jabłkowo-malinowy (200ml)
Bułka rustykalna (20g) z masłem (50g) (1,7)
Schab pieczony (20g)
Papryka czerwona (30g)
Herbata owocowa (150ml)
Ciasteczko owsiane
Wtorek
17.05.2022
Inka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb orkiszowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Poledwica sopocka (10g)
Ser edamski (10g) (7)
Pomidor malinowy/sałata (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Banan (40g) Zupa szczawiowa (200ml) (7,9)
Kotlet z mięsa mieszanego z warzywami (60g)
Ziemniaki (100g)
Buraczki zasmażane (80g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Ciabata (20g) z masłem (5g)(1,7)
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (20g) (7)
Napar ziołowy (150ml)
Baton kakaowy
Środa
18.05.2022
Lane kluski na mleku (200ml) (1,3,7)
Chleb słonecznikowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka z pieca (10g)
Serek włoski (10g) (7)
Papryka/sałata (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Sok 100% (150 ml) Zupa pomidorowa (200ml) (1,7,9)
Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami (100g)
Kasza perłowa (100g) (1)
Kiszony ogórek z cebulką (80g)
Kompot rabarbarowo-wiśniowy (200ml)
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką (50g) (1,3)
Milkshake na bazie maślanki (150ml) (7)
Czwartek
19.05.2022
Anatol na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Udziec z indyka pieczony (10g)
Twarożek z ogórkiem i koperkiem (10g) (7)
Polędwica sopocka (10g)
Pomidor/sałata (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Banan (40g) Zupa z kolorowej fasolki szparagowej (200ml) (7,9)
Miruna w chrupiącej panierce (60g) (3,4)
Ziemniaki (100g)
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Puding z kaszy manny z polewą z owoców leśnych (150g) (1,7)
Bułka wrocławska (20g) z masłem (5g) (1,7)
Herbata miętowa (150ml)

Piątek
20.05.2022

Płatki kukurydziane na mleku (200ml) (1,7)
Chleb orkiszowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka tostowa (20g)
Pasta z pomidorami suszonymi
Ogórek zielony/sałata (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Jabłko (20g) Krem z zielonego groszku z grzankami (200ml) (1,7,9)
Indyk z mascarpone i pomidorami pelati (150g) (7)
Makaron penne (80g) (1)
Kompot wiśniowy (200ml)
Kajzerka z dżemem truskawkowym niskosłodzonym 100% owoców (60g) (1,7)
Kakao na mleku (150ml) (7)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: