Jadłospis 17.05.2021 - 21.05.2021

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
17.05.2021
Owsianka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka jak domowa (10g)
Pasta z tuńczyka (10g) (7)
Ogórek zielony (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Mus jabłkowy (50g) Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem (200ml) (7,9)
Indyk z mascarpone i pomidorami pelatti (100g)
Makaron penne (100g)
Przedszkolna lemoniada (200ml)
Przedszkolna „Nutella” z daktyli i suszonych śliwek (15g)
Grahamka (25g) z masłem (5g) (1,7)
Herbata ziołowa (200ml)
Wtorek
18.05.2021
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Krakowska sucha (15g)
Serek Turek (10g)
Pomidor malinowy (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną i miodem (200ml)
Banan (30g) Zupa Solferino (200ml) (7,9)
Udko z kurczaka z pieca (100g)
Ryż paraboliczny (100g)
Surówka wiosenna z ogórka, papryki, rzodkiewki i kapusty pekińskiej (100g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Ciasto ucierane z kruszonką (50g) (1,3,7)
Jogurt pitny (w.własny) (150ml)
Pąłeczki kukurydziane
Winogrono (20g)
Środa
19.05.2021
Lane kluski na mleku (200ml) (1,7)
Chleb ze słonecznikiem (30g) z masłem (5g) (1,7)
Indyk na biało (15g)
Twarożek z morelą (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (40g), sałata (10g)
Herbata malinowa (200ml)
Pomarańcza (50g) Zupa pieczarkowa z zacierką i natką (200ml) (1,7,9)
Kotlet mielony wieprzowo-drobiowy (60g)
Ziemniaki (100g)
Buraczki zasmażane (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Zapiekana bułka z serem żółtym (40g) (1,7)
Ketchup (5g)
Ciasteczko owsiane
Sok jabłkowy 100%
Czwartek
20.05.2021
Kawa zbożowa na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Plasterki jajka (1/2 szt.)
Schab pieczony (10g)
Pomidor (40g), sałata, szczypior (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Jabłko/pestki dyni (50g) Zupa z soczewicy czerwonej (200g) (6,9)
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym (100g)
Kasza bulgur (100g)
Sałata w dresingu jogurtowo- ziołowym (100g)
Sok jabłko-jagoda (200ml)
Pudding z kaszy kukurydzianej z polewą truskawkową (150g) (1,7)
Bułka paryska(30g) z masłem (50g) (1,7)
Herbata rumiankowa (150ml)

Piątek
21.05.2021

Płatki ryżowe na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Serek Capri (10g)
Polędwica miodowa (10g)
Mix świeżych warzyw (40g), sałata (10g)
Herbata miętowa (200ml)
Żurawina suszona (50g) Barszcz czerwony (200ml) (1,7,9)
Kotlet z dorsza (60g) (1,3,4)
Ziemniaki (100g)
Surówka z kiszonej kapusty (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Deserek twarogowy z brzoskwinią (w. własny) (100g) (7)
Pieczywo chrupkie
Herbata z cytryną (150ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: