Jadłospis 09.11.2020 - 13.11.2020

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
09.11.2020
Płatki pełnoziarniste na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica z kurczaka (15g)
Twarożek ze szczypiorkiem (15g) (7)
Pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Jabłko (50g) Zupa kalafiorowa z ziemniakami (200ml) (7,9)
Gulasz wieprzowo-wołowy z pieczarkami (80g)
Kasza gryczana (80g)
Ogórek kiszony z cebulą (80g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Grahamka z masłem (25g) (1,7)
Krakowska podsuszana (20g)
Papryka (50g)
Bawarka (150ml) (7)
Winogrono (50g)
Wtorek
10.11.2020
Inka na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka bez konserwantów (15g)
Serek naturalny Turek (15g) (7)
Ogórek zielony (40g), sałata (10g)
Herbata z owoców leśnych (200ml)
Mandarynka (50g) Zupa pomidorowa z ryżem (200ml) (7,9)
Nugetsy z kurczaka (60g)
Ziemniaki (80g)
Opruszona kolorowa marchewka (80g)
Sok jabłkowo-gruszkowy (200ml)
Cisto z owocami i kruszonką (50g) (1,3,7)
Budyń waniliowy do picia (150g)
Banan (50g)
Środa
11.11.2020
ŚWIĘTO ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI
Czwartek
12.11.2020
Kawa na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka biała (15g), serek capri (15g) (7),
pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata ziołowa (200ml)
Pomarańcza (50g) Kapuśniak z ziemniakami (200g) (1,9)
Kotlet mielony wieprzowo-drobiowy (60g)
Ziemniaki (80g)
Buraczki na ciepło (80g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Bułka specjalna (30g) z masłem (5g) (1,7)
Jajko na twardo (1/2 szt.)
Ogórek kiszony (40g)
Ciasto kokosowe
Herbata owocowa (150ml)
Jabłko (50g)

Piątek
13.11.2020

Płatki jaglane na mleku (200ml) (7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Ser królewski (15g) (7)
Indyk pieczony (15g)
Po (40g), sałata (10g)
Herbata truskawkowa z rabarbarem (200ml)
Żurawina suszona (50g) Dahl z czerwonej soczewicy (200ml) (1,6)
Zapiekane naleśniki z serem (150g) (1,3,7)
Sałatka owocowa (80g)
Lemoniada (200ml)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Kiełbasa na ciepło (20g)
Ketchup (5g)
Herbata miętowa (150ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: