Jadłospis 12.07.2021 - 16.07.2021

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
12.07.2021
Owsianka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Krakowska podsuszana (10g)
Pasta z tuńczyka (10g) (4)
Ogórek zielony (40g), Sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Jabłko (20g) Wiosenna zupa kapuściana z ziemniakami i koperkiem (200ml) (7,9)
Ryż po meksykańsku z indykiem (250g)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Serek z jagodami (w. własny) (100g) (7)
Pieczywo chrupkie
Herbata rumiankowa (150ml)
Brzoskwinia Ufo (50g)
Wtorek
13.07.2021
Inka na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka dziadkowa (10g)
Serek Turek (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (40g)
Herbata z cytryną i miodem (200ml)
Banan (50g) Zupa zacierkowa na wywarze mięsno- jarzynowym (200ml) (7,9)
Nugetsy z kurczaka (60g)
Ziemniaki młode (100g)
Mizeria z jogurtem naturalnym (100g)
Sok owocowy (200ml)
Ciabatta (25g) z masłem (5g) (1,7)
Ser Gouda (20g) (7)
Pomidor malinowy (20g)
Herbata truskawka z rabarbarem (200ml)
Batonik zbożowy
Środa
14.07.2021
Płatki kukurydziane na mleku (200ml) (1,7)
Chleb ze słonecznikiem (30g) z masłem (5g) (1,7)
Indyk na biało (10g)
Twarożek ze szczypiorkiem (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (40g)
Herbata malinowa (200ml)
Mus jabłkowy (50g) Zupa koperkowa zabielana (200ml) (1,7,9)
Wieprzowina w sosie bolońskim (100g)
Makaron spaghetti (100g) (1)
Słupki ogórka małosolnego (100g)
Kompot wiśniowy (200ml)
Ciasto drożdżowe (40g) (1,7)
Milkshake o smaku truskawkowym (w. własny) (7)
Herbata z cytryną (200ml)
Czwartek
15.07.2021
Kakao na mleku (200ml) (1,7)
Chleb orkiszowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica miodowa (10g)
Humus z ceciorki (10g) (7)
Pomidor (40g), sałat (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Brzoskwinia(50g) Zupa z zielonej fasolki szparagowej (200g) (7,9)
Kuski leniwe z prażoną bułką tartą (100g) (1,3,7)
Cząstki brzoskwiń (80g)
Lemoniada (200ml)
Kajzerka (30g) z masłem (5g) (1,7)
Schab pieczony (20g)
Ogórek zielony
Herbata malinowa (150ml)
Banan (50g)

Piątek
16.07.2021

Makaron zwierzątka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Serek capri (10g)
Szynka domowa (10g)
Mix świeżych warzyw (40g)
Herbata mietowa (200ml)
Nektarynka (20g) Zupa Solferino (200ml) (1,7,9)
Paluszki z fileta rybnego (60g) (1,3,4)
Ziemniaki młode (100g)
Wiosenna surówka z białej kapusty (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Chałka z powidłami śliwkowymi (80g) (1,7)
Herbata z biała z granatem (150ml)
Jabłko (50g)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: