Jadłospis 05.07.2021 - 09.07.2021

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
05.07.2021
Zacierka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka jak domowa (15g)
Serek Turek (10g) (7)
Rzodkiewka/papryka czerwona (40g), Sałata (5g)
Herbata z cytryną i miodem (200ml)
Arbuz (20g) Zupa kalafiorowa (200ml) (7,9)
Kotlet mięsno-warzywny (60g) (3)
Ziemniaki młode (100g)
Sałata z jogurtem naturalnym (100g)
Sok jabłkowo- malinowy (200ml)
Kasza manna z malinami (150g) (1,7)
Bułka paryska (25g) z masłem (5g) (1,7)
Herbata miętowa 150ml)
Wtorek
06.07.2021
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Schab od szwagra (15g)
Twarożek ze szczypiorkiem (10g)
Pomidor malinowy (40g), sałata (5g)
Herbata mięta z mango (200ml)
Jabłko (50g) Zupa z zielonych ogórków (200ml) (7,9)
Pieczone podudzie z kurczaka (80g)
Ryż paraboliczny (100g)
Marchewka z groszkiem (100g)
Kompot wieloowocowy (200ml)
Przedszkolny serek z wanilią (150ml) (7)
Pieczywo chrupkie
Herbata rumiankowa (150ml)
Banan (50g)
Środa
07.07.2021
Manna na mleku (200ml) (1,7)
Chleb ze słonecznikiem (30g) z masłem (5g) (1,7)
Indyk na biało (10g)
Ser żółty (10g) (7)
Mix świeżych warzyw (40g)
Herbata truskawka z pigwą (200ml)
Mus jabłkowo-gruszkowy (50g) Zupa jarzynowa z pomidorami (200ml) (7,9
Pierogi z twarogiem i polewą truskawkową (250g) (1,7)
Lemoniada (200ml)
Bułka orkiszowa(25g) z masłem (5g) (1,7)
Krakowska sucha (20g)
Ogórek małosolny (40g)
Herbata z limonka (150ml)
Czwartek
08.07.2021
Kawa Inka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb orkiszowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Polędwica z kurcząt (10g)
Twaróg krajanka (10g)
Rzodkiewka (40g)
Herbata z cytryną (200ml)
Banan(50g) Barszcz czerwony z ziemniakami (200g) (7,9)
Schab pieczony w sosie własnym (100g)
Kasza bulgur (100g)
Pomidor z cebulką (80g)
Kompot wiśniowy (200ml)
Granola owocowa z jogurtem naturalnym (150g)
Pałeczki kukurydziane
Herbata ziołowa (150ml)

Piątek
09.07.2021

Płatki jęczmienne na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Twarożek ze szczypiorkiem (10g) (7)
Szynka bez konserwantów (15g)
Mix warzyw (20g)
Sałata (5g)
Herbata pomarańczowa (200ml)
Sok 100% (50ml) Pomidorowa z makaronem (200ml) (1,7,9)
Miruna w chrupiącej panierce (60g) (1,3,4)
Ziemniaki (80g)
Surówka z pekińskiej kapusty z marchewką i jabłkiem (80g)
Kompot wiśniowy (200ml)
Rogal pszenny (25g) z masłem (5g (1,7)
Dżem truskawkowy niskosłodzony 100 % owoców bez cukru (10g)
Herbata miętowa (150ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: