Jadłospis 30.11.2020 - 04.12.2020

Data Śniadanie Zdrowa przekąska Obiad Podwieczorek
Poniedziałek
30.11.2020
Owsianka na mleku (200ml) (1,7)
Chleb wieloziarnisty (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka jak domowa (15g)
Twarożek ze szczypiorkiem (15g) (7)
Papryka (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną i imbirem (200ml)
Mandarynka (50g) Żurek z ziemniakami (200ml) (1,7,9)
Kotlety mięsno-warzywne w sosie pomidorowym (80g)
Kasza bulgur (80g)
Surówka wielowarzywna
Kompot truskawkowy (200ml)
Bułka wrocławska (20g) z masłem (5g) (1,7)
Puszysty serek z brzoskwinią (50g)
Herbata mięta z mango (150ml)
Jabłko (50g)
Wtorek
01.12.2020
Kakao na mleku (200ml) (7)
Chleb razowy (30g) z masłem (5g) (1,7)
Schab pieczony (15g)
Pasta rybna (15g) (4)
Pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata z owoców leśnych (200ml)
Mus owocowy (50g) Krupnik jaglany z ziemniakami (200ml) (9)
Nugetsy drobiowe (60g) (1,3)
Ziemniaki (100g)
Buraczki zasmażane (80g)
Sok jabłkowo-żurawinowy (200ml)
Ciasto cytrynowe (50g)
Budyń czekoladowy (150ml)
Herbata ziołowa (150ml)
Banan (50g)
Środa
02.12.2020
Manna na mleku (200ml) (1,7)
Chleb pszenno-żytni (30g) z masłem (5g) (1,7)
Filet z indyka (15g)
Humus (15g) (6)
Ogórek zielony (40g), sałata (10g)
Herbata z pigwą (200ml)
Winogrono (50g) Zupa jarzynowa z pomidorami (200ml) (7,9)
Pierogi z mięsem (80g)
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka (80g) (1)
Kompot z czarnej porzeczki (200ml)
Tosty z szynką i serem żółtym (50g) (1,7)
Ketchup (5g)
Sok 100% (150ml)
Czwartek
03.12.2020
Kawa zbożowa na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Szynka z indyka (15g), twarożek z malinami (15g),
pomidor (40g), sałata (10g)
Herbata malinowa (200ml)
Banan (50g) Krem z brokuł z grzankami (200g) (7,9)
Cielęcina w sosie śmietanowym (150g)
Ryż paraboliczny (80g)
Marchewka mini (80g)
Sok jabłkowo-gruszkowy (200ml)
Bułka pszenna (30g) z masłem (5g) (1,7)
Jajko na twardo (1/2 szt.)
Ogórek kiszony (40g)
Herbata z dzikiej róży (150ml)
Jabłko (50g)

Piątek
04.12.2020

Płatki kukurydziane na mleku (200ml) (1,7)
Chleb mieszany (30g) z masłem (5g) (1,7)
Serek jogurtowy (15g)
Schab pieczony (15g)
Papryka/ogórek (40g), sałata (10g)
Herbata z cytryną (200ml)
Pomarańcza (50g) Zupa Solferino (200ml) (1,7,9)
Panierowany sznycel z Miruny (60g) (3,4)
Ziemniaki (80g)
Surówka z kapusty kiszonej i jabłka (80g)
Kompot śliwkowy (200ml)
Makaron z polewą truskawkową (150g)
Pałeczki kukurydziane
Herbata zimowa (150ml)

Jadłospis z przyczyn niezależnych może ulec nieznacznej modyfikacji
W artykułach spożywczych stosowanych do przygotowania posiłków w przedszkolu mogą znajdować się "alergeny ukryte"

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci Dz. U. z dnia 1 sierpnia 2016 poz. 1154.

Alergeny w żywności

Dz.U. L304 Unii Europejskiej z dnia 22 listopada 2011, Tom 54, L304/28 (art. 9 ust.1); L304/43 (załącznik II)

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzechy ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i jego przetwory
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Ziarno sezamowe
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Przyprawy mogą zawierać śladowe ilości 1,3,5,6,7,8,9,10,11 wg oświadczenia producenta.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy,czosnek,imbir,sól,lubczyk,curry,kurkuma,cynamon,cukier,pieprz cytrynowy.

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Pierwszą rzeczą musi być zawsze dobro dziecka.
Ono musi się czuć kochane, ale musi też czuć się bezpiecznie.
Wiedzieć, co może, a czego nie wolno mu robić.

Jan Paweł II

Sekretariat:

Godziny pracy sekretriatu:
Poniedziałek - Czwartek 8.00 - 16.00
Piątek - dzień wewnętrzny
03-185 Warszawa, Ul. Myśliborska 35.
Telefon: +48 22 300 22 77
e-mail: sekretariat@przedszkole428.pl

Godziny otwarcia przedszkola:

Poniedziałek: 6.45 - 17.15
Wtorek: 6.45 - 17.15
Środa: 6.45 - 17.15
Czwartek: 6.45 - 17.15
Piątek: 6.45 - 17.15

Portal BiP:

śledź nas też w mediach społecznościowych: